Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012

Ο Στρατηγός


(με επιλογή υποτίτλων)
Ο Στρατηγός (The General) γυρίστηκε το 1926. Πρόκειται για μια κωμωδία παρεξηγήσεων η ιστορία της οποίας βασίζεται σε ένα πραγματικό επεισόδιο από τον εμφύλιο πόλεμο: Ένας κατάσκοπος της Ένωσης, με βοήθεια μισή ντουζίνα άντρες, κλέβει την ατμομηχανή "Ο Στρατηγός" των συμμάχων και διαφεύγει βόρεια, καταστρέφοντας όσο είναι δυνατόν τη γραμμή που οδηγεί νότια. Ο Μπάστερ Κήτον (χωρίς φιλοσοφική πρόθεση) μετατρέπει την ιστορία σε μια ταινία στην οποία ο κόσμος φαίνεται σαν να έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με την οντολογία του Tractatus του Wittgenstein.

Ο Μπάστερ Κήτον ενσαρκώνει έναν άνθρωπο ο οποίος εμφανίζει την ίδια έντονη, αγέλαστη έκφραση του προσώπου σε οποιαδήποτε κατάσταση βρίσκει τον εαυτό του, είτε επιτίθεται ως στρατιώτης του εχθρού, είτε κάνει πρόταση στην αρραβωνιαστικιά του, είτε ασχολείται με τη λίπανση των τροχών της ατμομηχανής του. Δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός μεταξύ της έκφρασης του προσώπου του και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται, και, συνεπώς, φαινομενικά, δεν υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ της εσωτερικής κατάστασής του και του εξωτερικού πλαισίου.

Πολλές σκηνές της ταινίας μοιάζουν  να αποτελούν ξεκαρδιστικές απεικονίσεις των προτάσεων 6.373 και 6.374 του Tractatus: «Ο κόσμος είναι ανεξάρτητος από τη θέλησή μου». . . "Ακόμα κι αν όλα αυτά που θέλουμε να συμβούν, συνέβαιναν, αυτό θα εξακολουθούσε να είναι μόνο μια χάρη από τη μοίρα, τρόπος του λέγειν -."

πηγή αποσπάσματος κειμένου

Σκηνή σε υψηλή ανάλυση:
*


2 σχόλια:

  1. εξαιρετική η ανάρτηση... την καλησπέρα μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Nimertis.

    Σ’ ευχαριστώ πολύ. Βρήκα κι εγώ άκρως ενδιαφέρουσα τη «σύζευξη». Πόσο μάλλον όταν ο Κήτον συνδέθηκε και με τον Beckett, όταν κλήθηκε στο τέλος της ζωής του να ενσαρκώσει τον κεντρικό ρόλο σ’ ένα μικρό φιλμάκι του τελευταίου (http://tinker-tinker22.blogspot.gr/2012/05/film.html)

    ΑπάντησηΔιαγραφή